• Vattuniemenkatu 5, 00210 Helsinki
  • 0400 511 844
  • info@firebody.fi

Mitä kaikkien tulisi tietää ennen Personal Trainer palkkaamista?

pe maalisk. 09 14:52:00 2018

Pohditko personal trainerin tai henkilökohtaisen valmentajan palkkaamista? Yksilövalmennus on upea keino kasvattaa kuntoa, mutta samalla se voi olla suuri investointi. Valmentajien kirjo tänä päivänä on valtava. Joukkoon mahtuu kaikenlaisia aina ammattilaisista kirjekurssin käyneisiin. Osa personal trainereista on oppinsa pelkästään iltapäivälehdistä tai omista treeneistänsä ammentaneita, mikä ei tee heistä valitettavasti ammattilaisia.

Miten valita varmasti ammattitaitoinen personal trainer tai ohjaaja? Listasimme muutaman vinkin, joiden avulla et voi ampua ohi:

Hänellä on valmentamiseen soveltus

Kuka tahansa voi antaa neuvoja ja vinkkejä, mutta miten hyviä ne ovat, on toinen juttu. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus ja turvallisen harjoittelun ohjaamiseen tarvitaan vahvaa osaamista. Varmista, että valmentajalla on ammattiin soveltuvia tutkintoja ja todistuksia, eikä pelkästään netissä suoritettujen kirjekurssien diplomeita.

Riittävä kokemus valmentamisesta

Itseään ammattilaiseksi nimittävällä valmentajalla tulee olla useamman vuoden kokemus erilaisten asiakkaiden ohjauksesta sekä valmentamistyöstä. Ei ole myös haittaa, jos valitsemallasi valmentajalla on vahva lajitausta harrastajana lajista jonka ohjauksen valitset.

Luota intuitioosi

Valmentajaehdokas numero 1 ei välttämättä näytä kreikkalaiselta veistospatsaalta, kuten valmentajaehdokas numero 2, mutta tunne vatsanpohjassasi kehottaa valitsemaan kuitenkin ensimmäisen vaihtoehdon. Ulkonäkö ei ole ainoa kriteeri personal traineria valitessa, sillä ihmisillä on erilaisia hyvinvointi- ja terveystavoitteita. Lisäksi ulkonäkö ei ole tiedon mittari. Jos joku tavoittelee rautaisia vatsalihaksia, toiselle riittää arjessa jaksaminen ja hyvä kestävyys. Luota omaan intuitioosi. On myös tärkeää, että henkilökemiat pelaavat valitsemasi personal trainerin kanssa.

Älä sitoudu mihinkään päättömään

Erilaiset kaupalliset salit ovat hyviä puhumaan asiakkaan pyörryksiin maksamaan kalliita sitoutumismaksuja. Jos et ole varma valmentajan sopivuudesta, voit sopia muutamasta kokeilukerrasta, ennen kuin sitoudut mihinkään pitkäaikaiseen sopimukseen. On hyvä miettiä pitkän aikavälin tavoitteet omalle hyvinvoinnille, mutta ammattivalmentaja voi antaa hyviä vinkkejä treenaamiseen jo parilla treenikerralla. Älä kuitenkaan ryntää kirjoittamaan vuoden sopimusta, ennen kuin tiedät mistä maksat ja olet valmis sitoutumaan. Ammattilainen pyytää myös työstään sopivan hinnan, joka on suhteessa kokemukseen. Edullinen hinta ei siis aina takaa parasta ja turvallisinta ohjausta.

Ammattivalmentaja kartoittaa aina lähtötasosi

Yksilövalmennusta suunniteltaessa ammattitaitoinen personal trainer ottaa aina jokaisen asiakkaan toiveet ja lähtötason huomioon. On tärkeää, että harjoittelussa huomioidaan vähintäänkin vaivat, rajoitteet, kehon liikkuvuus, asiakkaan toiveet ja tavoitteet.

Kysy suosituksia tai aikaisemmista asiakaskokemuksista

Suositukset ovat yksi parhaimmista keinoista saada vinkkiä hyvistä valmentajista. Voit katsoa harkitsemasi valmentajan suosituksia sosiaalisesta mediasta personal trainerin nimellä tai hänen käyttämällään hashtagilla. Esimerkiksi FireBodyn asiakkaat käyttävät Instagramissa hashtagia #firebody. Monet asiakkaat jakavat mielellään kokemuksiaan hyvistä treeneistä eri yhteisöpalveluissa.

Vieläkö mietityttää?

Jos et ole edelleenkään varma sopivasta valmentajasta, voit käydä myös hänen ohjaamillaan ryhmäliikuntatunneilla. Ryhmäliikuntatuntien ehdoton vahvuus on niiden yhteisöllisyys, mutta ohjaaja ei kerkeä antamaan kaikille yksilöllistä ohjausta tunnin aikana. Jos edelleen haluat personal trainerin, mutta hinta tuntuu liian korkealta, voit jakaa kustannuksia ottamalla yksilövalmennukseen yhdessä ystävän tai puolison kanssa. Tämä on hyvä keino jakaa valmennuksen kuluja, mutta saada silti henkilökohtaista valmennusta.