• Vattuniemenkatu 5, 00210 Helsinki
  • 0400 511 844
  • info@firebody.fi

Mitä on Pilates?

ke toukok. 30 14:00:00 2018

Yläsalissamme järjestetään pilatestunteja ja alakerran karskit kamppailijat huuli pyöreänä ihmettelevät, mistä on kysymys. Tässä postauksessa vastaamme kysymykseen, mitä pilates on ja samalla toivotamme kaikki FireBodylaiset tervetulleeksi tutustumaan kehon- ja mielenhuoltoa sisältäville tunneille.

Pilatesta harrastetaan ympäri maailmaa ja lajin on kehittänyt Joseph Pilates jo 1900- luvun alkupuolella. Kun muut liikuntatrendit tulevat ja menevät, pilateksen suosio vaan kasvaa päivä päivältä. Pilates sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille, niin liikuntaharrastuksen aloittaville kuin ammattiurheilijoille. Se sopii myös loukkaantumisten jälkeen lihasten vahvistamiseen sekä henkilöille, jotka haluavat eroon selkä- ja hartiakivuista.

Millaista Pilates harjoittelu on?

Pilates on kehonhallintamenetelmä, jonka tavoitteena on kehittää voimaa, liikkuvuutta ja hyvää oloa. Tunnilla harjoitellaan kehonhallintaa erilaisilla rauhallisesti suoritettavilla liikkeillä. Nopearytmisen huhkimisen sijasta päätavoitteena on oppia tekemään liikkeet mahdollisimman puhtaasti ja oppia hallitsemaan omaa kehoaan.

Pilatesharjoittelun avulla on mahdollista oppia käyttämään kehon lihaksia ja niveliä tasapuolisesti, jolloin liian aktiiviset lihakset rentoutuvat ja keskivartalon ryhtiä tukevat lihakset vahvistuvat. Pilateksessa liikkeiden teho perustuu kuuteen periaatteeseen, joita ovat: keskittyminen, kehon keskustan käyttö, kontrolli, tarkkuus, liikkeen virtaus ja hallittu hengittäminen. Harjoittelussa siis keskitytään vähän käytössä oleviin tai heikkoihin lihaksiin, kun taas jännittyneitä tai yliaktiivisia lihaksia rentoutetaan.

Tunnin aikana ei välttämättä tule hiki, mutta seuraavana päivänä kyllä tietää harjoitelleensa. Lajin kutsutaan olevan tehokasta salaa ja liikkeet auttavat palauttamaan kontaktin omaan kehoonsa. Pilates hellii kehoa ja mieltä hyvin kokonaisvaltaisesti. Menetelmän positiiviset vaikutukset ovat havaittavissa melko lyhyessä ajassa riippuen harjoittelun intensiivisyydestä ja harjoituskertojen määrästä.

Mitä hyötyä Pilateksesta on?

  • Pilateksen päätavoite on edesauttaa kehonhallintaa ja oppia tekemään liikkeet mahdollisimman puhtaasti. Tämä vaatii keskittymistä harjoittelussa. Moni kehuu keskittymiskykynsä parantuneen harjoittelun myötä ja olo tunnin jälkeen on rentoutunut.
  • Pilates ei nosta sykettä ja eikä näin ole varsinaista rasvanpolttojumppaa, mutta monet ovat saaneet painon putoamaan harjoittelun avulla. Harjoittelu pääasiallisesti vahvistaa ja notkistaa lihaksia, sekä parantaa kehonhallintaa. Nämä antavat hyvän perustan terveelliselle elämälle ja muuhun liikkumiseen.
  • Nykyään ihmiset käyttävät paljon aikaansa näytteiden ääressä, jolloin myös ryhtimme heikkenee. Pilates vähentää kehon virheasentoja ja näin työergonomia paranee. Vahva keho jaksaa pitää itsensä oikeissa työasennoissa.
  • Kehontuntemus paranee, jolloin liikkuminen muuttuu sulavammaksi ja ketterämmäksi. Kehoa osaa myös käyttää paremmin muussa arjessa.
  • Opit hengittämään oikein! Harjoittelussa kehoa aktivoidaan myös viemällä tietoisuus omaan hengitykseen. Hengityksellä voidaan aktivoida kehon keskustaa, edesauttaa maitohappojen poistumista kehosta ja vähentää stressiä. Hengitys rauhoittaa myös mieltä ja vähentää jännitystiloja.

Tunnilla jokainen tekee harjoitukset omien valmiuksien mukaan ja ohjaaja on käynyt pitkän koulutuksen, joka takaa turvallisen harjoittelun.

Lisäinfoa FireBodyn alkeiskursseista löydät täältä.