• Vattuniemenkatu 5, 00210 Helsinki
  • 0400 511 844
  • info@firebody.fi

Vaivaako kevätväsymys? Ammattivalmentajan neljä pikavinkkiä

to maalisk. 22 14:20:00 2018

Maalis-huhtikuussa moni valittaa väsymystä. Syy kevätväsymykseen voi löytyä valon lisääntymisestä ja ravitsemuksesta.

Aivot säätelevät kehon sisäistä keskuskelloa, joka vaikuttaa elimistön vuorokausirytmiin. Valon määrän lisääntyessä etenkin iltaisin, kehon keskuskellon toiminta hidastuu. Pitkät yöunetkaan eivät siis välttämättä virkistä, jos nukahtamisessa on ongelmia.

Tässä ammattivalmentajan vinkit, joista voit saada apua kevätväsymyksen taltuttamiseen.

1. Syö monipuolisesti ja säännöllisesti

Ravitsemuksella on tärkeä osa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissamme. Varmista, että saat riittävät ravintoaineet syömällä monipuolisesti. Yhtä tärkeää monipuolisen ravinnon lisäksi on säännöllinen syöminen. Monelle on ongelma, että syövät vain pari kertaa päivässä. Kevätväsymys voi johtua myös liian vähäisestä D-vitamiinin saannista. Tätä saamme normaalisti auringon valosta, joka jää vähäiseksi pimeinä vuodenaikoina. D-vitamiini vaikuttaa mm. vireystilan lisäksi serotoniinin ja dopamiinin muodostumiseen.

2. Vältä sokeripiikkejä

Runsas makean syöminen nostaa verensokerit nopeasti ylös ja niiden romahtaessa seuraa väsymys. Hiilihydraatit ovat tärkeä osa monipuolista ruokavaliota, mutta suosittelemme kiinnittämään huomiota hiilihydraattien laatuun. Hyviä hiilihydraattien lähteitä ovat vihannekset, hedelmät, täysjyväviljatuotteet, kaura, ohra ja ruskea riisi.

3. Ajoissa nukkumaan

Aikuinen tarvitsee unta keskimäärin 7-9 tuntia yössä. Riittävällä unen saannilla on tärkeä tehtävä kehon ja aivojen palautumisessa. Määrä lisäksi unen laadulla on suuri merkitys. Uni koostuu eri vaiheista, joista esimerkkinä kevyen unen aikana tapahtuu elimistön palautuminen. Syvässä unessa tapahtuu oppiminen ja aivojen nollautuminen. Tutkimusten mukaan kirkkaiden näyttöjen (esimerkiksi puhelimen ruutu) katseleminen ennen nukkumaan menoa häiritsee syvän unen laatua. Ruutujen sininen valo vaikuttaa melatoniinin tuotantoon. Sammuta siis näytöt vähintään tuntia ennen nukkumaan asettumista.

4. Liiku säännöllisesti

Liikunnalla on useita positiivisia vaikutuksia elimistön toimintaan. Se vaikuttaa mielialaamme ja vähentää stressiä. Liikunnan puutteella on myös oma vaikutuksensa heikkoon unen laatuun ja se edesauttaa väsymystä. Tässä ammattivalmentajan vinkit uuden harrastuksen aloittamiseen aikuisena.