• Vattuniemenkatu 5, 00210 Helsinki
  • 0400 511 844
  • info@firebody.fi

Ex-ammattipotkunyrkkeilijän neuvot: miten laihtua nopeasti

ti maalisk. 27 10:17:00 2018

FireBodyn valmentajalle ja entiselle ammattipotkunyrkkeilijä Maukka Cederlöfille painonhallinta on tuttu puheenaihe. Monet asiakkaat hakeutuvat yksilövalmennukseen erilaisten ulkonäkötavoitteiden takia ja entisenä ammattiurheilijana painoluokat ovat tulleet tutuiksi. Kysyimme Maukalta, miten laihtua nopeasti.

Aluksi on hyvä muistaa nopean painonpudotuksen olevan mahdollista, mutta se ei aina tuo kestäviä tuloksia. Painon jojoilu on varmasti ajatuksena tuttu, kun yritetään saada muodonmuutoksia erilaisilla pikadieteillä. Raju painonpudotus ja erilaiset kitudieetit eivät myöskään ole terveellistä etenkään sisäelimille. Maukka suositteleekin aina pitkän tähtäimen tavoitteita. Jos kuitenkin haluat saada painon tippumaan nopeasti, on hyvä tiedostaa painon lähtevän ensimmäisenä nesteistä. Rasva ei sula samalla tahdilla.

Tässä ammattivalmentajamme vinkit, miten laihtua nopeasti ja terveellisesti.

Syö riittävästi

Syö vähemmän kuin kulutat? Onko vanhassa viisaudessa perää? Laihtuminen ei tapahdu yhdessä yössä ja painon pudottamiseen on monta eri koulukuntaa. Jotkut suosittelevat vähäkalorista ruokaa, kun toiset taas suosittelevat tarkkailemaan ravintoarvoja ja ruuan laatua. Laihduttamisessa riittävä ruuan saanti on kuitenkin avainasemassa. Älä siis ryhdy nälkädietille, vaan kuuntele kehoasi. Vähentämällä ruokaa merkittävästi keho saattaa heittäytyä säästöliekille ja painonpudotuksesta tulee hankalaa. Pahimmassa tapauksessa keho voi heittäytyä kokonaan lukkoon ja alkaa varastoimaan saamaansa ruokaa. Syö kun on nälkä, mutta tarkkaile annoskokoja ja ruuan laatua.

Elämäntapojen tarkastelu

Jos kroppa on stressitilassa, voi painonpudotus olla melkein mahdotonta. Huolehdi riittävästi unen saannista, palautumisesta, ravinnosta ja liikunnasta. Älä stressaa, miten nopeasti paino tippuu, vaan keskity pitkän aikavälin hyvinvointitavoitteisiin. Suunnittele rutiinit ruokailuun ja liikuntaan, joista aiot pitää kiinni saavuttaaksesi tavoitteet. Käytä tarvittaessa kalenteria uusien rutiinien oppimiseen.

Riittävä motivaatio

Elämäntapojen muuttaminen ei aina ole helppoa ja siksi motivaatiolla on suuri merkitys. Mieti siis tarkkaan, miksi haluat laihtua? Pelkkä ulkonäön tavoittelu ei aina riitä pitkässä juoksussa. Haluatko kenties jaksaa paremmin töissä tai tuntea olosi virkeäksi leikkiessä lastesi kanssa? Huonoja päiviä tulee kaikille ja epäonnistumista ei kannata lannistua. Mistä ammennat motivaatiota, kun ei aina siltä tunnu?

Suolisto kuntoon

Suolistomme on täynnä bakteereja ja mikrobeja, joiden tehtävän on auttaa ruokaa sulamaan ja valmistamaan vitamiineja. Ruokavaliolla on tärkeä osa mikrobiston tasapainon kannalta. Mikrobit jakautuvat kahteen osaan – hyviin ja huonoihin. Ne joita ruokit, saavat vallan suolistossa. Probiootit auttavat pitämään suoliston terveenä ja ne syövät ruoakseen prebiootteja. Prebiootteja voi syödä lisäravinteina tai saada mm. pavuista, linsseistä, kaurasta, sipulista ja artisokasta.

Juo riittävästi

Riittävä veden juonti päivittäin auttaa pitämään kehon energisenä ja lisää keskittymiskykyä. Vedellä on monia tärkeitä tehtäviä mm. kuona-aineiden poistamisessa sekä ravintoaineiden ja hapen siirrossa elimistössämme. Runsas vedenjuonti lisää myös kylläisyyden tunnetta ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa. Kanna vesipulloa mukanasi, jotta muistat juoda riittävästi.

Lisää mielekästä liikuntaa

Säännöllinen liikunta lisää kalorinkulutustamme ja edesauttaa painonpudotusta. Arkiliikkunta on yhtä tärkeässä osassa, kuin mielekäs liikuntaharrastus. Terveelle aikuiselle suositellaan 10 000 askeleen ottamista päivittäin. Pelkän liikuntaharrastuksen aloittaminen pudottaa arviolta 2-3 kiloa aikuiselta. Lue ammatiivalmentajan vinkit uuden harrastuksen aloittamiseen aikuisena.